Шум в ушите – причини, видове и възможности за лечение

Постоянното пищене, съскане, свистене или бръмчене, което чуваме в ушите си може да бъде много досадно, дори депресиращо. Какво представлява шумът в ушите и какви са вероятните причини за появата му?
Шумът в ушите може да засегне всекиго, по всяко време. Повечето хора са имали кратки преживявания, свързани с шум в ушите: ако сте били изложени на силни звуци – по време на концерт или на строителна площадка, и след това сте имали звънене в ушите. Много хора са казват, че са имали шум в ушите като кратко явление – понякога за по-малко и от минута. За други хроничният шум в ушите е постоянен – със звуци, които са неизбежни през деня и нощта.

Какво е шум в ушите?

Шумът в ушите, известен като тинитус, е състояние, при което чувате звук без външен стимул. Звукът може да наподобява шумене, пищене, свистене, прищракане, бучене или свирене. В много редки случаи шумът в ушите дори се проявява като музика. Шумът в ушите бива хроничен или временен и засяга само едното или двете уши. Обикновено варира в честотата и интензитета през различните фази на деня.

Разпространение на тинитус

За съжаление няма данни, каква част от българското население е засегнато от тинитус. Отвъд океана шумът в ушите засяга около 20% от американците – като в 90% от случаите са свързани със загуба на слуха. Около 16 милиона американци търсят медицинска помощ в борбата с шума в ушите. Според Американската асоциация за борба с тинитус: „Милиони американски граждани страдат от тинитус, често до степен на инвалидност, което го прави един от най-срещаните проблеми в страната“.

Слухова загуба и тинитус

Фондацията за слуха и здравето отчита, че 90% от случаите на тинитус се появяват, в следствие на скрита загуба на слуха. Тинитус и загубата на слуха се появяват, заради сходни причини – като излагане на силен шум или с напредване на възрастта. Увреждането на косместите клетки на вътрешното ухо може да доведе до тинитус и загуба на слуха. Изследователи са открили, че когато тези клетки са увредени, те изпращат заблуждаващи сигнали до мозъка, които се приемат от него като звуци – явление, което наричаме тинитус.

Видове тинитус

Шумът в ушите може да бъде временен (остър) или продължителен (хроничен). Съществуват два типа тинитус – субективен и обективен. Субективният тинитус е най-често срещаната форма на заболяването, обхващащ 99% от всички случаи на тинитус. Субективният тинитус се отнася за случаи, в които само човекът, който е засегнат от тинитус, чува звукът. Много често, субективният тинитус дава индикация за проблеми с чуването и неврологични състояния, свързани със загуба на слуха. Причините за наличието на субективен тинитус включват нервносензорна загуба на слуха, породена от увреждане на косместите клетки на вътрешното ухо, остаряване, излагане на силни звуци, и прием на някои видове ототоксични лекарства, болест на Мениер или други медицински състояния.
Обективният тинитус, от друга страна, е рядко срещан, включващ около 1% от случаите на шум в ушите. С обективния тинитус, човекът, който изпитва симптомите и хората в тяхна близост могат да чуят звуците. Обективният тинитус често се дължи на проблеми със сърдечно съдовата или мускулно-скелетната система. Шумовете, причинени от обективния тинитус, могат да сочат към проблеми с кръвообръщението или соматичните системи на организма. Някои хора го наричат пулсиращ тинитус, тъй като звуците могат да бъдат причинени от повишен поток на кръвта или спазъм на мускул.

Причини за шум в ушите

Според Американската асоциация за борба с тинитус „Докато тинитус най-често се задейства от загуба на слуха, има около 200 различни здравни проблеми, които могат да доведат до тинитус, като симптом“. Тъй като, тинитус често се появява като симптом, породен от друго заболяване, причините не могат да се изяснят веднага.
В определени случаи, причината за шум в ушите може да бъде очевидна, като например гъста ушна кал или като симптом на ушни заболявания като болестта на Мениер, която засяга нивото на течност във вътрешното ухо. Ако сте претърпели травма в областта на главата, шията или гърлото, това може да доведе до шум в ушите. Туморите, инфекциите и хормоналните промени също са свързани с шум в ушите. Пушенето или приемът на високи дози кофеин също могат да доведат до шум в ушите.
Шумът в ушите може да се прояви като страничен ефект на някои ототоксични лекарства,  като някои класове противоракови химиотерапевтични лекарства, диуретици и антибиотици. Тези лекарства се считат за ототоксични, тъй като са вредни за слуха и могат да навредят на косместите клетки на вътрешното ви ухо, които не се регенерират, което води до шум в ушите и загуба на слуха.
Косместите клетки във вътрешно ухо могат също да бъдат повредени от излагане на силни шумове, в рамките на едно събитие или за дълъг период от време. В този случай, загубата на слуха и шум в ушите са свързани. Някои специалисти са предположили, че шумът в ушите, причинен от силни звуци, е причинен от неправилното функциониране на клетките на вътрешното ухо и изтичащи електрически сигнали към мозъка, които се регистрират като звук, дори когато няма външен стимул.

Лечение на шум в ушите

Тъй като няма само една, точно определена причина за шум в ушите, няма и едно единствено лечение. При случаи като временен шум в ушите, звуците могат да изчезнат сами. Ако шумът в ушите е причинен от гъста ушна кал, тогава отстраняването и може да помогне за облекчаване на симптомите на тинитус. Ако шумът в ушите е причинен от определени лекарства, трябва да се свържете с вашия личен лекар и да го уведомите за промените във вашия слух.
Шумът в ушите често се появява в случаи на загуба на слуха. Водещите производители на слухови апарати са оборудвали своите устройства с възможности за лечение на шум в ушите. Терапията с шум не лекува шум в ушите, но въпреки това предлага значително облекчение и комфорт, като същевременно осигурява ясно чуване.

Подходящи слухови апарати за шум в ушите

Симптомите на шум в ушите пречат на слуха и могат да причинят чувство на неудовлетвореност и дискомфорт при чуване в ежедневието ви. Повечето големи производители на слухови апарати имат настройка за борба с шум в ушите, вградена в слуховите апарати.

Швейцарската марката Phonak

Център за слуха Ototon работи с швейцарската марка Phonak за решаване на проблема шум в ушите. Доказалата се на пазара марка Phonak предлага портфолио от продукти, Tinnitus Balance се състои от три елемента: слухови апарати с Tinnitus Balance, широколентов генератор на шум и упражнения за звукотерапия чрез приложение за смартфон. Слуховите апарати с Tinnitus Balance са усъвършенствани слухови апарати Phonak и са създадени за лечение на шум в ушите. Функцията Tinnitus Balance се предлага при популярни модели на Phonak, като Audeo и Bolero.
Шумовият генератор на Tinnitus Balance предоставя синтетични звуци, които са напълно адаптивни, за да ви отвлекат от звуците, причинени от тинитус, и да ви помогнат да ги смесите с фоновия шум. С приложението Tinnitus Balance можете да персонализирате звуците  и дори да използвате музика от собствената си библиотека. Опцията таймер ви помага да я регулирате и по време на съня си.
Легенда:
1) Само усилване
2) Усилване + Tinnitus Balance генератор на шум или само Tinnitus Balance генератор на шум
3) Усилване + приложението Tinnitus Balance в комбинация ComPilot II / ComPilot Air II
4) Комбинация от 1 + 2 + 3
5) Неподходящи за слухови апарати хора: Само приложение за баланс на шум в ушите