Видове слухова загуба и причини


Загубата на слуха може да се развие постепенно. Ето защо човек трудно забелязва знаците на собственото си увреждане на слуха, както и тези на свой близък човек. Ключът към способността да идентифицирате загубата на слуха и да се справите с нея, е да разберете причините и симптомите за нея.
Един на десет възрастни страда от шум в ушите, като близо 150 000 възрастни българи са с недиагностицирана загуба на слуха. Предупредителните знаци за увреждане на слуха включват: увеличаване на силата на звука на ТВ , трудност при следене на разговор в шумна среда и завъртане на главата по такъв начин, че едното ухо да е „в лице“ със звука, който се слуша.
Съществува предубеждението, че само старите хора не могат да чуват, че слуховите апарати са грозни и че нищо не може да се направи, когато човек има загуба на слуха. Слуховите апарати могат да възстановят част от изгубените слухови възможности, като е необходимо да се потърси професионален съвет.
 

Видове слухова загуба

Има различни причини и фактори за слуховата загуба. Някои от тях можем да избегнем, но други не. Тази страница дава информация за някои от най-честите видове слухова загуба и причините за нея.
Загубата на слуха може да бъде постепенна или внезапна. Постепенната слухова загуба може да бъде трудна за определяне, но първите знаци обикновено включват затруднение при следене на разговор на фона на заден шум, трудности в разбиране на високочестотните гласове /като на децата/ и нужда от увеличаване на звука на ТВ.
Двата основни вида слухова загуба са сензорна, свързана с вътрешното ухо, или кондуктивна, която е свързана с проблеми с ушния канал, тъпанчето или средното ухо. Слуховата загуба може да бъде и комбинация от двата вида или т. нар. смесена слухова загуба.
Нашите специалисти по слухопротезиране са квалифицирани да определят възможните причини за Вашата слухова загуба и да Ви насочат към подходящо медицинско лице, обикновено Вашия лекар, ако причината за слуховата загуба може да бъде лекувана медицински или оперативно.

1. Кондуктивна слухова загуба

Кондуктивната слухова загуба настъпва, когато звукът не може да достигне средното ухо. Причините за това са следните:
 • Натрупване на ушна кал
 • Натрупване на течност в средното ухо
 • Инфекция на средното ухо
 • Перфорирано тъпанче
 • Чуждо тяло
 • Анормален растеж на костта в средното ухо /отосклероза/
 • Блокажи

2. Сензорна загуба на слуха

Това е най-често срещаната загуба на слуха и се появява, когато косместите клетки във вътрешното ухо се повредят.
Сензорната загуба на слуха е естествена част от процеса на стареене, но също така има и други фактори, които я причиняват:
 • Травматично излагане на шум
 • Рана на главата
 • Вирусна инфекция на вътрешното ухо и слуховия нерв
 • Лечение с лекарства
 • Наследствена обремененост
 • Възраст
Загубата на слуха, свързана с възрастта е най-честата причина за частична загуба на слуха. Тя обикновено започва в 40-та и 50-та година от живота на човека и се влошава с напредването на възрастта. На възраст от 80 години по-голямата част от хората имат някаква форма на слухова загуба.
Това се получава, защото чувствителните космести клетки във вътрешното ухо постепенно се повреждат или умират с процеса на стареене и не се регенерират повече. Въпреки, че има обещаващи изследвания, показващи, че в бъдеще докторите могат да имат успех с регенерирането на тези клетки, в момента това не е възможно.
Повечето хора с такава слухова загуба носят слухови апарати, които подражават функцията на косместите клетки чрез улавянето и усилването на звуци от ниските честоти.
Многократното излагане на силни звуци бързо ще ускори процеса на загуба на слуха, свързана с възрастта на човека, тъй като косместите клетки ще се повредят по-рано. Вие сте изложени на риск, ако работите в шумна среда като например в нощен клуб, на строителна площадка или във фабрика. Работодателите са длъжни да осигурят защита на слуха, ако нивото на шум на тяхното работно място надвишава 85 децибела.
Редовното слушане на музика с висока сила на звука, особено със слушалки за уши, също може да увреди вашия слух. Силните звуци като експлозиите също могат да увредят слуха временно или постоянно. Това състояние е известно като звукова травма.
Генетичната предразположеност може да бъде причина за глухота при раждане или да причини загуба на слуха след време. Не винаги в тези случаи имат семейна обремененост. Генетичната загуба на слуха обикновено не е лечима, въпреки че може да бъде подобрена със слухов апарат.
Състоянието е постоянно и обикновено засяга и двете уши, но използването на подходящи слухови апарати може да предложи големи предимства.
Смесената загуба на слуха е комбинация от кондуктивна и сензорна загуба на слуха и засяга външното, средното и вътрешното ухо.

Причини за слухова загуба

Мениеровото разстройство /Мениеров синдром/ е дългосрочно, обикновено прогресивно състояние, което уврежда баланса и чуващите части на вътрешното ухо. Основните симптоми са вертиго /виене на свят, замаяност и загуба на баланс/, шум в ушите и загуба на слуха.
Ние можем да Ви помогнем да оцените степента на слухова загуба, но ако изпитвате вертиго и/или шум в ушите, най-добре е да се консултирате с Вашия личен лекар.
Ушните инфекции са често срещани при децата, но също така могат да се появят и при хора на всякаква възраст. Тази страница ще Ви научи да разпознавате знаците и симптомите на няколко различни вида ушна инфекция и какво да правите при появата им.
 • Външен отит – известно също като „ухото на плувеца“, това състояние е възпаление или инфекция на външния ушен канал. Обикновено засяга само едното ухо, когато се появи и може да продължи няколко седмици, ако не се лекува.
Симптоми:
 • Болка в ухото
 • Течност или гноен секрет от ухото
 • Временна загуба на слуха
Вероятни причини:
 • Остатъци като пясък или мръсотия в ушния канал
 • Многократно излагане на вода
 • Хронични кожни заболявания като екзема и дерматит
 • Използване на памучни тампони/ клечки за уши
 • Шампоани за вана и коса
 • Гъбична инфекция
 • Алергична реакция към отливките на слуховите апарати или към тапи за уши
Лечение и предпазване
Вашият личен лекар трябва да Ви предпише капки за уши за изчистване на инфекцията и обезболяващи, ако е необходимо.
Хората, които плуват редовно, трябва да използват плувна шапка, за да защитят ушите си от водата, която допринася за растеж на бактериите.
 • Отит на средното ухо – отит на средното ухо или инфекция на средното ухо, е често срещано състояние при бебета между 6 и 18 месечна възраст, но може да засегне и хора от всякаква възраст. Обикновено се причинява от бактериална или вирусна инфекция на средното ухо, която може да се разпространи чрез настинка или грип.
Симптомите са: болка в ухото, висока температура, временна загуба на слуха, липса на енергия, повръщане, при малките деца следете за дърпане или триене на ухото и липса на реакция към тихите звуци
Вероятни причини:
 • Бактериална или вирусна инфекция особено на синусите, гърлото или белите дробове
 • Излагане на пасивно пушене
 • При малките деца, които не са кърмени, рискът е по-голям
Съществува и отит на средното ухо с излив, нарича се още „ухо с лепило“. Представлява натрупване на течност в средното ухо. Обикновено не е болезнено и може да не включва инфекция на средното ухо.
Лечение и предпазване
Инфекцията на средното ухо обикновено преминава за няколко дни, но ако симптомите продължат по-дълго, е хубаво да посетите Вашия личен лекар.
 • Мастоидит – мастоидит е бактериална инфекция на мастоидната кост зад ухото. Тя е необичайна инфекция, но може да бъде сериозна, ако не се лекува. Може да се развие, когато сисовидните клетки се възпалят, често като резултат от нелекувана инфекция на средното ухо.
Симптомите включват: висока температура, подуване зад ухото, зачервяване, болезненост или болка зад ухото, кремав секрет от ухото, главоболие, загуба на слуха.
Вероятни причини:
 • Инфекции на средното ухо, които не са лекувани
 • Cholesteatoma /анормално събиране на кожни клетки в ухото/
Лечение и предпазване
Ключът към спирането на мастоидита е навременно лечение с антибиотик. Ето защо е важно да посетите Вашия личен лекар при появата на обикновена ушна инфекция.

Какво е шум в ушите?

Казано по прост начин, хората, които страдат от тинитус  чуват шум в ушите си без наличен външен източник за него. Шумът в ушите приема различни форми: може да се чува в едното ухо или и в двете уши, или в средата на главата. Може да бъде постоянен или да се появява и изчезва, може да бъде високо или ниско пронизителен.
Шумът в ушите /тинитус/ не е болест или заболяване, само по себе си, но често е симптом за проблем с ухото. Обикновено се появява, когато вътрешното ухо е повредено или нарушено по някакъв начин. Някои от причините за шум в ушите са:
 • Излагане на високи шумове
 • Ушни инфекции
 • Нараняване на главата
 • Натрупване на ушна кал в ухото
 • Алергии
Тинитусът също може да е страничен ефект от лечение с други медикаменти или в резултат на други здравословни проблеми като например високо кръвно налягане. Също така, често се свързва със загуба на слуха, свързана с възрастта, въпреки че може да засегне всеки на всякаква възраст.

Какво мога да направя?

Шумът в ушите може да бъде объркващ и дори плашещ, ако се появява за първи път, но рядко е симптом на сериозно увреждане. Ако шумът в ушите продължава повече от една седмица или по някакъв начин оказва влияние върху начина Ви на живот, запишете си час при специалист или посетете Специализиран център Ototon.
В някои случаи проблемът може да бъде разрешен чрез релаксиращи упражнения. Съществуват специални слухови апарати, осигуряващи успокояващи тонове, които да маскират шумовете.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА  ТЕСТ НА СЛУХА В СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР OTOTON! НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ВИ КОНСУЛТИРАТ ПРОФЕСИОНАЛНО!